Archief exposities 2018

Expositie foto's intocht Sinterklaas Duivendrecht
In 2018 zal Sint Nicolaas voor de 62e keer een bezoek aan Duivendrecht brengen. Van de intocht zijn door de jaren heen veel foto’s gemaakt en bewaard gebleven. Misschien heeft u ze ook wel, in een album geplakt of in een la of doos?Een aantal van deze foto’s, verzameld door het Sint Nicolaas Comité, is van 20 november tot 7 december 2018 te bewonderen in een fototentoonstelling over de intocht van Sinterklaas in Duivendrecht. De oudste foto’s zijn van de eerste intocht in 1956, de nieuwste van de intocht van vorig jaar. De foto’s geven een aardig beeld van de ontwikkeling van Duivendrecht en van het Sinterklaasfeest door de jaren heen.
 

Expositie schilderijen Wies Israëls

Wies Israëls uit Ouderkerk aan de Amstel schildert en tekent al van jongs af aan. Zij is zich verder gaan ontwikkelen door teken- en schilderlessen te nemen. Haar inspiratiebronnen zijn natuur, muziek, architectuur, maar ook wat er in de wereld gaande is. Wies houdt van frisse kleuren zoals appelgroen, tomaatrood en fuchsiaroze, knalgeel.
De kracht in de schilderijen ontstaat door primaire kleuren te gebruiken en als tegenpool de zachte pastels. Haar schilderijen zijn daardoor zeer divers: enerzijds spanning en anderzijds harmonie tussen het schilderij en de toeschouwer.

Vlot en snel wordt beeld vastgelegd maar met veel oog voor detail. Kijk naar de kleurschakering van de veren van haar vogels en de tinten van een serie tulpen in acrylverf. Een aantal van haar werken zijn op oude houten planken geschilderd. En als het werk niet bevalt, schildert Wies er gewoon overheen. Hierdoor krijg je een structuur op het doek die ruw aandoet en reliëf geeft. Vaak zijn de afbeeldingen beeldvullend.

Op de vraag waarom zij haar werk aan de zijkant signeert zegt ze; vaak vind ik een naam of handtekening storend in het werk. Ik zet mijn voornaam en het jaartal wanneer het is gemaakt op de zijkant of een enkele keer op de achterzijde zodat de handtekening niet het beeld verstoort .

“ Een tropische verrassing” - Manola Sint Jago

Manola Sint Jago exposeerde in het Dorpshuis met haar veelkleurige groot opgezette schilderijen.

Haar grootste inspiratiebron is het zonnige eiland Aruba waar zij is geboren en getogen. “ De eerste herinneringen van mezelf is op schoot bij mijn vader aan zijn grote tekentafel in zijn werkkamer. Mijn vader was een bekend architect op het eiland en eigenlijk ben ik sindsdien nooit meer gestopt met tekenen.” 

Sint Jago werkt met materialen zoals, stenen, touw, zand, schelpen voor  het samenstellen van een kunstwerk op doek, op stukken hout of papier Dit alles combineert zij op met alle verfsoorten wat maar voorhanden is.

Haar fascinatie voor vrouwen en katten is heel duidelijk te zien in de  kunstwerken. Ook tropische taferelen maken deel uit van het werk en benadrukt daarmee ook haar achtergrond. 

Ondanks haar lichamelijke en deels visuele beperking inspireert zij mensen met haar werk en dat haar goed. Haar levensmotto is dan ook: “Chronisch ziek zijn is een beperking, maar het bezig zijn met kunst is een verrijking”.

Voor meer informatie zie www.manolasintjago.exto.nl

“Birds in trees, boats at seas”  - Mathilde de Vriese

Speciaal voor het Dorpshuis maakte Mathilde de Vriese een serie schilderijen onder het motto:“ Birds in trees, Boats at seas”. De natuur is hierin de inspiratiebron en symbool voor het leven. “

De meeste schilderijen in deze tentoonstelling zijn geschilderd met zwarte inkt op papier. De kunstenares is ook opgeleid in de klassieke Japanse Zen schilderstijl genaamd sumi-e. Voor het schilderen wordt er gemediteerd en elke strook wordt gezet op adem.

“Ik probeer eigenlijk de levensenergie, de ware aard van de boom of een golf door me heen te laten stromen. Ik zet als het ware zelf een stapje achteruit en kijk met verbazing naar mijn handen wat ze op het papier zetten. De bootjes en de vogels zijn vervolgens de passanten in dat leven. De vogels vliegen langs of rusten uit op een tak. De bootjes varen op de, soms torenhoge, golven of rusten uit in kalme, zonnige wateren. 

De golven en bomen hebben steeds verschillende verschijningsvormen. De troostende betekenis van deze serie is dat de vorm steeds weer verandert. Maar de levenskracht zèlf verandert niet en is steeds aanwezig.”

Al meer dan 20 jaar is haar werk bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken. Het gaat vaak over het draaglijk maken van het dagelijks bestaan, met diepgang en lichtheid. Zo ontstonden projecten als: ‘Iedereen is Boeddha’ en ‘Houd moed’. Haar jarenlange werk als grafisch vormgeefster, vooral voor de theaterwereld, lijkt logisch verder te stromen in deze bijna grafische schilderijen.

Haar kunst wordt geïnspireerd door de Zen boeddhistische oefening, zij is al jaren Zen leraar. Samen met haar man René Slikker beheert zij meditatiecentrum “ de Zamenhof”  in Amsterdam-Noord. Een kleine tempel voor de weg naar binnen, rust midden in het leven. Hier geeft zij ook workshops Zen schilderen, meditaties en volle maanvieringen.

Voor meer informatie zie www.dezamenhof.nl

Duivendrecht in oorlogs- en bevrijdingstijd

Van 17 april tot 8 mei  was in het Dorpshuis in Duivendrecht een bijzondere tentoonstelling te zien van gevonden foto’s over Duivendrecht in oorlogstijd en tijdens de bevrijding. De meeste tentoongestelde foto’s zijn afdrukken van een serie negatieven, gevonden door Juffrouw Jo – Jo Hedwig Teeuwissen- op de markt op het Waterlooplein. De negatieven zijn gerestaureerd, waardoor ze voor de komende generaties behouden blijven. Naast beelden uit de Tweede Wereldoorlog zijn er familiefoto’s. Dankzij de achtergrondinformatie, beschikbaar op een zogenaamde looplijst, zullen de foto’s tot ieders verbeelding spreken. Wellicht herkent u plaatsen of personen op de foto's? De tentoonstelling is een initiatief van het 4 mei Comité Duivendrecht en maakt deel uit van een serie activiteiten, om aandacht te besteden aan het belang van herdenken. 

Van 6 maart tot 17 april was er in het Dorpshuis in Duivendrecht een duo-expositie te zien van de kunstenaars Maritza Marbus en Yolande van der Meulen. 

“ De schoonheid van het alledaagse” 

Yolande van der Meulen heeft na haar opleiding aan de Mode Academie Charles Montaigne een passie ontwikkeld voor modeltekenen en schilderen. Na de Mode Academie heeft Yolande geschilderd bij atelier Buri in Amsterdam en de Gooise Academie in Laren. Yolande schildert graag stillevens van alledaagse gebruiksvoorwerpen en maakt vooral gebruik van acryl. Zie ook haar website www.yvandermeulen.nl

Maritza Marbus is afgestudeerd als teken- en schilderdocent. Vervolgens heeft zij theatervormgeving gedaan aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunstenen en is daarna verder gaan studeren aan de Rietveld Academie. Tijdens deze expositie laat Maritza schilderijen zien in gemengde techniek. In veel schilderijen speelt de expressie van het lichaam de hoofdrol en hoe deze expressie reflecteert wat zich onderhuids afspeelt. Door het gebruik van meerdere technieken krijgt Maritza’s werk transparantie en gelaagdheid.​

GROEPSEXPOSITIE DUIVENDRECHTSE KUNSTENAARS

Tot en met de eerste week van maart 2018 vindt in het het Dorpshuis in Duivendrecht een groepsexpositie plaats van 6 kunstenaars uit Duivendrecht. 

Een bijzonder gegeven is dat drie kunstenaars: Ton Albers, Riet Grijm en Micha de Ruwe in het afgelopen jaar zijn overleden. Een kleine selectie van hun werken hangen ter memorie in de publieksruimte van het Dorpshuis.

De schilders Luc Houweling, Carla de Rooij en Rob Wintershoven hebben drie recente werken ter beschikking gesteld voor deze expositie.

Het is een veelzijdige, maar vooral een verrassende tentoonstelling samengesteld uit schilderijen in acryl, olieverf en aquarellen, zowel figuratief, realistisch als abstract werk. 

Ton Albers

De grote meest recente aquarellen zijn van de hand van Ton Albers. Het palet voor zijn aquarellen bestaat uit diverse kleuren geel, rood, blauw. Wit spaart hij uit, want bij een aquarel komt het licht van het papier.  Ton Albers is landelijk geroemd om zijn wolkenpartijen als groot onderdeel van het landschap en bloemstillevens.

Riet Grijm

De aquarellen van Riet Grijm zijn in fascinerende aquareltinten weergegeven. Met vaste hand weet zij de zo subtiele lijnen met penseel in te kleuren en perspectief te geven. Haar schilderijen zijn voornamelijk stads- en landschappen waarvoor zij inspiratie opdeed tijdens vakanties in het buitenland. Daarnaast schilderde zij graag stilllevens.

Micha de Ruwe

De schilderstijl van Micha de Ruwe is herkenbaar aan de monumentale, krachtige en expressieve schilderstijl in acryl. Uit de reliëf-achtige verflagen ontstaan de composities. Als tegenhanger van het groots werken heeft zij zich een tijd beperkt tot het schilderen van de ‘appel' in olieverf.

Carla de Rooij

Laag voor laag in heldere kleuren worden de schilderijen van Carla de Rooij aangebracht zodat een harmonieuze composite van vorm en kleur in eenvoud ontstaat. De gestileerde lijnen gaan over in figuratieve vormen. De werken zijn maatschappij kritisch, humoristisch en laten emoties gevangen in verf zien.

Luc Houweling

Luc Houweling maakt gebruik van gemengde technieken met als basis acryl. Zijn werk is overwegend surrealistische door de tekenachtige stijl. Het tafereel krijgt iets geheimzinnigs. De fantasie van de kijker wordt er door geprikkeld om een eigen verhaal er bij te bedenken.

Rob Wintershoven

Voor deze expositie heeft Rob Wintershoven drie landschappelijke taferelen in olieverf uitgekozen. Kenmerkend zijn de felle kleuren, vereenvoudigde vormen en gedurfde vertekening van twee schilderijen met huizen en boerderijen. Eén schilderij is geïnspireerd op een landschap van Ton Albers: bomenrij in Duivendrecht.